Architecture
Economic and administrative sciences
- Economy
- Business Administration
- Statistics and Actuarial Sciences
- International Business
- Project Management Specialization
- Business Management Specialization
- ???jsp.home.menu-lumieres.ehuman???
- Occupational Health and Safety Management Specialization
- International Business and Economic Integration Specialization
- Master MBA Administration
- Master Degree in Human Talent Management
Sciences and Humanities
Engineering
- Industrial engineering
- Mechanical Engineering
- Petroleum engineering
- Chemical engineering
- Environmental engineering
- Energy Engineering
- Mechatronics Engineering
- Quality Management Specialization
- Environmental Management Specialization
- Master in Environmental Management for Competitiveness
- Master Degree in Comprehensive Quality and Productivity Management
- Reservoir Engineering Master
- Master in Advanced Hydrocarbon Recovery
Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.11839/8369
Title: | Estándares de calidad, la clave para la exportación de chocolate a Europa |
Other Titles: | Quality standards, the key to export chocolate to Europe |
Authors: | Niño Apolinar, Ana María |
Thesis advisor: | Martínez, Sergio Javier |
License type: | Atribución – No comercial – Sin Derivar |
Keywords: | Estándares de calidad;Exportación de chocolate;Quality standards;Chocolate export;Tesis y disertaciones académicas |
Issue Date: | 13-Feb-2021 |
Publisher: | Fundación Universidad de América |
Resumen: | El presente trabajo tiene como objetivo desarrollar una revisión bibliográfica sobre los estándares de calidad que un producto de chocolate debe cumplir para que pueda ser exportado y comercializado en el continente europeo, así como, las actividades que deben ser integradas en el proceso de fabricación de las organizaciones productoras de chocolate para asegurar las características básicas del producto, la calidad e inocuidad. El chocolate es un producto muy adquirido en el Viejo Continente, incluso se puede decir que Europa es el número uno en cuanto a consumo de chocolate, además de ser un continente que se caracteriza por tener altas exigencias en cuanto a la calidad e inocuidad del chocolate, y en donde los consumidores son los principales interesados en evaluar e identificar si se está dando cumplimiento o no a los requisitos establecidos. |
Abstract: | This paper has the objective of developing a literature review on the quality standards that a chocolate product must meet in order to be exported and commercialized in the European continent, as well as the activities that must be integrated in the manufacturing process of chocolate producing organizations to ensure the basic characteristics of the product, quality, and safety. Chocolate is a very popular product in the Old Continent, it can even be said that Europe is the number one in terms of chocolate consumption, besides being a continent that is characterized by high demands in terms of quality and safety of chocolate, and where consumers are the main interested in evaluating and identifying whether or not the established requirements are being complied with. |
URI: | https://hdl.handle.net/20.500.11839/8369 |
Citation: | APA 7th - Niño Apolinar, A. M. (2021) Estándares de calidad, la clave para la exportación de chocolate a Europa. [Trabajo de grado, Fundación Universidad de América] Repositorio Institucional Lumieres. https://hdl.handle.net/20.500.11839/8369 |
Appears in Collections: | Trabajos de grado - Gerencia de la Calidad |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
134630-2021-GC-I.pdf | 524.12 kB | Adobe PDF | View/Open | |
CARTA DE CESIÓN DE DERECHOS Y AUTORIZACIÓN PARA PUBLICACIÓN.pdf Access Restricted | 136.55 kB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |