Architecture
Economic and administrative sciences
- Economy
- Business Administration
- Statistics and Actuarial Sciences
- International Business
- Project Management Specialization
- Business Management Specialization
- ???jsp.home.menu-lumieres.ehuman???
- Occupational Health and Safety Management Specialization
- International Business and Economic Integration Specialization
- Master MBA Administration
- Master Degree in Human Talent Management
Sciences and Humanities
Engineering
- Industrial engineering
- Mechanical Engineering
- Petroleum engineering
- Chemical engineering
- Environmental engineering
- Energy Engineering
- Mechatronics Engineering
- Quality Management Specialization
- Environmental Management Specialization
- Master in Environmental Management for Competitiveness
- Master Degree in Comprehensive Quality and Productivity Management
- Reservoir Engineering Master
- Master in Advanced Hydrocarbon Recovery
Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.11839/9598
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Giraldo Piñeros, Yesica Dayana | - |
dc.date.accessioned | 2024-09-25T17:36:33Z | - |
dc.date.available | 2024-09-25T17:36:33Z | - |
dc.date.issued | 2024-07-27 | - |
dc.identifier.citation | APA 7th - Giraldo Piñeros, Y. D. (2024) Implementación de herramientas Lean Management en la microempresa de Cárnicos la Fortaleza. [Tesis de maestría, Fundación Universidad de América] Repositorio Institucional Lumieres. https://hdl.handle.net/20.500.11839/9598 | - |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.11839/9598 | - |
dc.description | This work was developed in the pork meat microenterprise La Fortaleza, whose objective was to implement Lean Management tools in the production area. The first step was to perform a diagnosis of the state of the production process of the microenterprise La Fortaleza, this was done through 6 initial visits recognizing each part of the process flow, identifying current data and values, creating process diagrams, equipment, machinery, legal requirements to be met, storage rooms; all this in order to identify opportunities for improvement such as: Non-standardized processes, times not measured or controlled, non-existence of maintenance programs in rooms and equipment, uncontrolled product inventories, improvement in the score of the sanitary inspection by the health secretary. Once the improvement opportunities were identified, the lean tools to be used in the organization were defined. This definition was made through a feasibility and impact matrix, taking into account how viable it was to implement in terms of monetary resources and time, and also how they would impact the improvement of these identified opportunities, obtaining the following results: standardization, 5s, KANBAN, SMED, TPM. | spa |
dc.description.abstract | El presente trabajo se desarrolló en la microempresa de cárnicos de cerdo La Fortaleza, cuyo objetivo fue implementar herramientas Lean Management en el área de producción. El primer paso fue realizar un diagnóstico del estado del proceso de producción de la microempresa La Fortaleza, esto se hizo por medio de 6 visitas iniciales es reconociendo cada parte del flujo del proceso, identificando datos y valores actuales, creando los diagramas de proceso, equipos, maquinaria, requisitos legales a cumplir, cuartos de almacenamientos; todo esto con el fin de identificar oportunidades de mejora como: Procesos no estandarizados, tiempos no medidos ni controlados, no existencia de programas de mantenimiento en cuartos y equipos, inventarios de producto no controlado, mejora en el puntaje de la inspección sanitaria por parte de la secretaria de salud. Una vez identificadas las oportunidades de mejora, se definieron cuáles eran las herramientas lean a trabajar en la organización, esta definición se realizó por medio de una matriz de viabilidad e impacto, teniendo en cuenta qué tan viable era implementar en cuestión de recurso monetario y tiempo, por otro lado, como impactarían a la mejora de estas oportunidades identificadas, obteniendo como resultados: estandarización, 5s, KANBAN, SMED, TPM. | spa |
dc.language.iso | es | spa |
dc.publisher | Fundación Universidad de América | spa |
dc.rights | Atribución – No comercial | spa |
dc.subject | Competitividad | spa |
dc.subject | Lean Manufacturing | spa |
dc.subject | Microempresa | spa |
dc.subject | Productividad | spa |
dc.subject | Competitivity | spa |
dc.subject | Lean Manufacturing | spa |
dc.subject | Microenterprise | spa |
dc.subject | Productivity | spa |
dc.subject | Tesis y disertaciones académicas | spa |
dc.title | Implementación de herramientas Lean Management en la microempresa de Cárnicos la Fortaleza | spa |
dc.title.alternative | Implementation of Lean Management tools in the microenterprise Cárnicos la Fortaleza | spa |
dc.type | masterThesis | spa |
dc.publisher.program | Calidad y productividad para competitividad | - |
dc.contributor.advisordocenteinvestigador | Bernal Orozco, Jainet Orlando | - |
Appears in Collections: | Tesis - Maestría en Gerencia Integral de de la Calidad y Productividad |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
22979-2024-2-MGCP.pdf | 3.03 MB | Adobe PDF | View/Open | |
AUTORIZACIÓN PARA PUBLICACIÓN Y CONTRATO.pdf Access Restricted | 1.6 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |