Architecture
Economic and administrative sciences
- Economy
- Business Administration
- Statistics and Actuarial Sciences
- International Business
- Project Management Specialization
- Business Management Specialization
- ???jsp.home.menu-lumieres.ehuman???
- Occupational Health and Safety Management Specialization
- International Business and Economic Integration Specialization
- Master MBA Administration
- Master Degree in Human Talent Management
Sciences and Humanities
Engineering
- Industrial engineering
- Mechanical Engineering
- Petroleum engineering
- Chemical engineering
- Environmental engineering
- Energy Engineering
- Mechatronics Engineering
- Quality Management Specialization
- Environmental Management Specialization
- Master in Environmental Management for Competitiveness
- Master Degree in Comprehensive Quality and Productivity Management
- Reservoir Engineering Master
- Master in Advanced Hydrocarbon Recovery
Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.11839/7622
Title: | Validación de los métodos físico-químicos para control de calidad de agua potable en el laboratorio de una empresa de bebidas gaseosas |
Other Titles: | Validation of physical and chemical methods for quality control of drinking water in the laboratory of a soda company |
Authors: | Cañón Díaz, Maira Alejandra Pérez Siculaba, Danna Valeria |
License type: | Atribución – No comercial |
Keywords: | Agua Potable;Norma ISO 17025:2017;Validación prospectiva;Drinking water;ISO 17025:2017 standard;Prospective validation;Tesis y disertaciones académicas |
Issue Date: | 10-Aug-2019 |
Publisher: | Fundación Universidad de América |
Resumen: | La empresa productora de bebidas gaseosas requiere el uso de agua potable para el desarrollo de sus productos, por lo cual cuenta con un laboratorio de calidad de agua, donde mediante técnicas analíticas determina los parámetros de Alcalinidad, Conductividad, Dureza, pH, Sólidos Totales Disueltos y Turbiedad. Dicho lo anterior, se validaron los métodos físico-químicos a partir del análisis estadístico de la linealidad, límites de detección y cuantificación, precisión y exactitud. Los resultados obtenidos garantizaron la validez de los métodos debido a que la linealidad fue mayor a 0,99, la precisión en condiciones de repetibilidad fue menor al 7% y el factor de Fisher fue menor al teórico aplicando factores de reproducibilidad y para la exactitud fueron reportados valores menores al 15%. |
Abstract: | The company that produces soft drinks requires the use of drinking water for the development of its products, which is why it has a water quality laboratory, where through analytical techniques it determines the parameters of Alkalinity, Conductivity, Hardness, pH, Total Dissolved Solids and Turbidity. That said, the physical-chemical methods were validated from the statistical analysis of linearity, limits of detection and quantification, precision and accuracy. The results obtained guaranteed the validity of the methods because the linearity was greater than 0.99, the accuracy in repeatability conditions was less than 7% and the Fisher factor was lower than the theoretical one by applying reproducibility factors and for accuracy they were reported values less than 15%. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.11839/7622 |
Citation: | APA 6th - Cañón Díaz, M. A. y Pérez Siculaba, D. V. (2019) Validación de los métodos físico-químicos para control de calidad de agua potable en el laboratorio de una empresa de bebidas gaseosas (Trabajo de grado). Fundación Universidad de América. Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.11839/7622 |
Appears in Collections: | Trabajos de grado - Ingeniería Química |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6141300-2019-2-IQ.pdf | 1.46 MB | Adobe PDF | View/Open |