Architecture
Economic and administrative sciences
Sciences and Humanities
Engineering

Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11839/8692
Title: Evaluar la incorporación de la fruta opuntia ficus-indica (higo chumbo) en el proceso de producción de una cerveza artesanal en la empresa lipa cervecería S.A
Other Titles: Evaluate the incorporation of the opuntia ficus-indica fruit (higo chumbo) in the process of producing an artisanal beer in the company lipa cervecería S.A
Authors: Rico Cerquera, Jhon Jairo
Thesis advisor: Prevratsky, Martin
Sueca Díaz, Adriana
License type: Atribución – No comercial
Keywords: Cerveza artesanal;Higo chumbo;Porter báltica;Craft beer;Prickly pear;Baltic porter;Tesis y disertaciones académicas
Issue Date: 26-Oct-2021
Publisher: Fundación Universidad de América
Resumen: Este proyecto tiene como objetivo evaluar la concentración adecuada para la elaboración de una cerveza artesanal a base de Opuntia Ficus-Indica (Higo chumbo) en la empresa Lipa Cervecería S.A., mediante muestras que difieran en la concentración de la fruta, evaluando sus propiedades, para de esta manera seleccionar aquella con los resultados más cercanos a la idealidad. Inicialmente se hizo una caracterización del proceso de producción para las cervezas artesanales formuladas en la empresa, evaluando el producto final a partir de parámetros fisicoquímicos como pH, grado de alcohol, turbidez, color y amargor. Adicionalmente se evaluaron los parámetros microbiológicos, recuento total de microorganismos mesófilos y recuento total de mohos y levaduras, los cuales son exigidos por el Instituto Nacional de Vigilancia de Medicamentos y Alimentos (INVIMA), cuyos resultados determinan si el producto es apto para el consumo. Posteriormente se desarrollaron seis ensayos, variando las concentraciones de fruta en tres: 30, 60 y 90 gramos, evaluando los parámetros anteriormente mencionados.
Abstract: This project aims to evaluate the appropriate concentration for the elaboration of a craft beer based on Opuntia Ficus-Indica (Prickly Pear) in the company Lipa Cervecería S.A., through samples that differ in the concentration of the fruit, evaluating its properties, in order to select the one with the results closer to ideality. Initially, a characterization of the production process was made for the beers handicrafts formulated in the company, evaluating the final product from parameters physicochemicals such as pH, alcohol degree, turbidity, color and bitterness. Additionally, evaluated the microbiological parameters, total count of mesophilic microorganisms and total count of molds and yeasts, which are required by the National Institute of Food and Drug Surveillance (INVIMA), whose results determine whether the product is fit for consumption. Subsequently, six trials were developed, varying the concentrations of fruit in three: 30, 60 and 90 grams, evaluating the above mentioned parameters.
URI: https://hdl.handle.net/20.500.11839/8692
Citation: APA 7th - Rico Cerquera, J. J. (2021) Evaluar la incorporación de la fruta opuntia ficus-indica (higo chumbo) en el proceso de producción de una cerveza artesanal en la empresa lipa cervecería S.A. [Trabajo de grado, Fundación Universidad de América] Repositorio Institucional Lumieres. https://hdl.handle.net/20.500.11839/8692
Appears in Collections:Trabajos de grado - Ingeniería Química

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
6152686-2021-2-IQ.pdf4.06 MBAdobe PDFView/Open
CARTA DE CESIÓN DE DERECHOS Y AUTORIZACIÓN PARA PUBLICACIÓN.pdf
Access Restricted
403.56 kBAdobe PDFView/Open    Request a copy


This item is licensed under a Creative Commons Licence Creative Commons