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Please use this identifier to cite or link to this item: https://hdl.handle.net/20.500.11839/7603
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dc.contributor.advisorMartín Gordo, Dario Alonso-
dc.contributor.authorOtálora Orrego, Daniel-
dc.date.accessioned2019-10-07T13:43:49Z-
dc.date.available2019-10-07T13:43:49Z-
dc.date.issued2019-08-06-
dc.identifier.citationAPA 6th - Otálora Orrego, D. (2019) Evaluación de la factibilidad técnico-financiera para el proceso de extracción de b-caroteno partiendo de desechos de zanahoria variedad Chantenay (Daucus carota L.) (Trabajo de grado). Fundación Universidad de América. Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.11839/7603-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11839/7603-
dc.descriptionThe following dissertation was carried out with the aim of determining the feasibility of the B-carotene extraction process from Chantenay-variety carrot waste disposed by the company Hortalizas Boyacá S.A.S. using solid-liquid extraction techniques of bioactive compounds. A thorough investigation and comparison of previous studies related to the extraction techniques of carotenoids, specifically of B-carotene, was conducted, allowing to stablish the processing parameters and conditions such as temperature, time, solid-liquid ratio and extraction solvent. The selected parameters for the conventional Soxhlet extraction were: extraction temperature 70°C, extraction time 6h, solid-liquid ratio 2:10 and hexane as solvent. While for the ultrasound assisted extraction three temperature and time extraction conditions were selected (10, 20 and 30 min) and (30, 40 and 50°C) respectively, solid-liquid ratio 2:10 and sunflower oil was used as solvent.es_CO
dc.description.abstractEl presente trabajo de grado se realizó con el fin de determinar la factibilidad del proceso de extracción de B-caroteno partiendo de zanahoria Chantenay descartada por la empresa Hortalizas Boyacá S.A.S. a partir de técnicas de extracción sólido – líquido de compuestos bioactivos. Inicialmente se realizó una revisión de antecedentes y comparación de estudios similares dirigidos a la extracción de carotenoides y, en especial, B-caroteno mediante ultrasonido y Soxhlet, que permitió establecer los parámetros del proceso como tiempo, temperatura, relación sólido – solvente, agente de extracción. Para la primera técnica, estos parámetros fueron 6h, 70°C, 2:10 y Hexano respectivamente; mientras que para la segunda fueron (10, 20 y 30 min), (30, 40 y 50°C), 2:1 y aceite de girasol respectivamente.es_CO
dc.description.sponsorshipHortalizas Boyacá S.A.S.es_CO
dc.language.isoeses_CO
dc.publisherFundación Universidad de Américaes_CO
dc.rightsAtribución – No comerciales_CO
dc.subjectZanahoriaes_CO
dc.subjectB-carotenoes_CO
dc.subjectSoxhletes_CO
dc.subjectUltrasonidoes_CO
dc.subjectCarrotes_CO
dc.subjectB-carotenees_CO
dc.subjectUltrasoundes_CO
dc.subjectTesis y disertaciones académicases_CO
dc.titleEvaluación de la factibilidad técnico-financiera para el proceso de extracción de b-caroteno partiendo de desechos de zanahoria variedad Chantenay (Daucus carota L.)es_CO
dc.title.alternativeEvaluation of the technical and financial feasibility of the b-carotene extraction process from Chantenay variety carrot waste (Daucus carota L.)es_CO
dc.typebachelorThesises_CO
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