Engineering
Advanced Education

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/20.500.11839/6440
Title: Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua
Other Titles: Experimental approaches to the establishment of drying kinetics for quinoa seeds
Authors: Vargas Pérez, Stefanny
Castillo Larrarte, Simón
Lozano Escorcia, Nicolás
Bernal Bustos, Claudio Raúl
License type: Atribución – No comercial
Keywords: Semilla de quinua;Contenido de humedad;Densidad aparente;Dimensiones;Secado;Quinoa seeds;Moisture content;Bulk density;Dimensions;Drying
Issue Date: 16-Nov-2017
Publisher: Ediciones Universidad de América
Resumen: Los efectos del contenido de humedad en las propiedades físicas de dos variedades de quinua, cGC y cTC, fueron estudiados a través de la elaboración de una cinética de secado. Las propiedades físicas analizadas incluyen magnitudes de densidad aparente aireada y empacada, esfericidad y dimensiones. Estas propiedades físicas se estudiaron a partir de condiciones iniciales de humedad entregadas por el proveedor, 7.0779 % y 13.4517 % para las variedades cGC y cTC, respectivamente. Se evidenció que el comportamiento de las dimensiones de la semilla a lo largo del tiempo de secado es diferente para cada magnitud. El estudio de estas propiedades con respecto al contenido de humedad es trascendental para la industria en los procesos de recolección, manejo y almacenamiento.
Abstract: The effects of moisture content on the physical properties of two varieties of quinoa, 0301 and 0404 were studied through the elaboration of a drying kinetics. The physical properties studied include magnitudes of aerated and packed bulk density, sphericity and dimensions such as length, width and thickness. These physical properties were studied from initial moisture conditions delivered by the supplier 7.0779 % and 13.4517 % for the variety cGC and cTC respectively. It was evidenced that the behavior of the dimensions of the seed a long the drying time is different for each magnitude. The study of these properties with respect to the moisture content is transcendental for the industry in the processes of collection, handling and storage of the same.
URI: http://hdl.handle.net/20.500.11839/6440
ISSN: 26195267
Citation: APA 6th - Vargas Pérez, S., Castillo Larrarte, S., Lozano Escorcia, N. y Bernal Bustos, C. R. (2017) Aproximaciones experimentales al establecimiento de la cinética de secado para semillas de quinua. Semilleros: Formación Investigativa. 3(1), 77-84 Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.11839/6440
Appears in Collections:Artículos de Revistas Institucionales- Grupo Centro de Bioprospección en Ingeniería Química Aplicada al Estudio de Biomoléculas e Industria
Artículos de Revistas Institucionales - Ingeniería Química
A. Año 2017 Vol.3 No.1

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
COL0057796-2017-1-IQ.pdf206.8 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons Licence Creative Commons