Architecture
Economic and administrative sciences
- Economy
- Business Administration
- Statistics and Actuarial Sciences
- International Business
- Project Management Specialization
- Business Management Specialization
- ???jsp.home.menu-lumieres.ehuman???
- Occupational Health and Safety Management Specialization
- International Business and Economic Integration Specialization
- Master MBA Administration
- Master Degree in Human Talent Management
Sciences and Humanities
Engineering
- Industrial engineering
- Mechanical Engineering
- Petroleum engineering
- Chemical engineering
- Environmental engineering
- Energy Engineering
- Mechatronics Engineering
- Quality Management Specialization
- Environmental Management Specialization
- Master in Environmental Management for Competitiveness
- Master Degree in Comprehensive Quality and Productivity Management
- Reservoir Engineering Master
- Master in Advanced Hydrocarbon Recovery
Please use this identifier to cite or link to this item:
https://hdl.handle.net/20.500.11839/6031
Title: | Evaluación de la incorporación de enzimas proteasa en un detergente líquido para la remoción de manchas de sangre, aplicando la metodología de diseño de productos Químicos |
Authors: | García Acevedo, Joan Sebastian Montoya Niño, Luisa Fernanda |
Thesis advisor: | Ballesteros Ochoa, Wilfred Fabián |
License type: | Atribución – No comercial |
Keywords: | Agentes tensioactivos;Enzimas;Tecnología química;Surfactants;Enzymes;Chemical technology;Tesis y disertaciones académicas |
Issue Date: | 13-Mar-2017 |
Publisher: | Fundación Universidad de América |
Resumen: | En este trabajo se evaluó la incorporación de enzimas en la formulación de un detergente líquido para la remoción de manchas de sangre en fibras textiles de algodón-poliéster aplicando la metodología de diseño de productos químicos. Para tal efecto, se realizó una pre-experimentación donde se prepararon formulaciones detergentes, variando tres clases de tensoactivos aniónicos y cinco clases de tensoactivos no iónicos, todos disponibles comercialmente, del presente estudio se concluyó que la formulación preparada con los tensoactivos SA-10, SA-20 y enzima neutra, obtuvo los mejores resultados en remoción de manchas de sangre en las muestras evaluadas, llevando a cabo una comparación con detergentes de uso doméstico y hospitalario. |
Abstract: | In this work the enzymes incorporation was evaluated in the formulation of a liquid detergent for the blood spots removal in textile cotton - polyester fibres applying the product development methodology chemists. For such an effect, there was realized a pre-experimentation where detergent formulations were prepared, changing three classes of anionic surfactants and five classes of nonionic surfactants, all available ones commercially, of the present study one concluded that the formulation prepared with the surfactants SA-10, SA-20 and enzyme neutral, it obtained the best results in blood spots removal in the evaluated samples, carrying out a comparison with detergents of domestic and hospitable use. |
URI: | http://hdl.handle.net/20.500.11839/6031 |
Citation: | APA 6th - García Acevedo, J. S. y Montoya Niño, L. F. (2017) Evaluación de la incorporación de enzimas proteasa en un detergente líquido para la remoción de manchas de sangre, aplicando la metodología de diseño e productos Químicos (Trabajo de grado). Fundación Universidad de América. Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.11839/6031 |
Appears in Collections: | Trabajos de grado - Ingeniería Química |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
6102483-2017-1-IQ.pdf | 3.07 MB | Adobe PDF | View/Open |